Bilder och text, copyright (C) Roy Paulsson  info@pelargoner.com  om inget annat angesSå gjorde jag  (i ordets verkliga bemärkelse)

När?
Normalt brukar jag så mina fröer i månadsskiftet januari/februari.

Var?
Jag använder ett källarutrymme med täckta fönster.

Hur?
Med hjälp av två pallbockar monterar jag ihop en enkel odlingsanordning. Mellan dessa pallbockar placerar jag fyra ribbor. På det understa ribbparet placeras två underbevattningsfat i storleken 63 x 110 cm och på de två översta placeras fyra lysrörsarmaturer med vardera två lysrör av s k "daylight" typ.


På varje underbevattningsfat har jag kapillärmattor för att lättare kunna hålla sådden jämt fuktig.
När du sår dina fröer skall du använda så/planteringsjord, inget annat!
Använd gärna s k pluggbrätten till att börja med. Många plantor på liten yta!När du sår måste du tänka på att jorden är ordentligt fuktig och att fröet sås grunt, det skall bara täckas av 1 mm jord. Använd en sprayflaska för bästa resultat. Täck därefter sådden med plast så att fukten bevaras. En temperatur på 21 - 25 grader är den ultimata temperaturen för groning. Det brukar ta fyra till åtta dagar innan fröerna grott. När de små bladen börjar visa sig, kan du ta bort täckplasten. I detta läge vill dina plantor ha det lite svalare.

Efter att fröerna grott och fram till utflyttning i uterummet eller växthuset skall plantorna vara belysta i 14 till 17 timmar per dygn och temperaturen omkring 18 grader.

Vid omplanteringen sätts plantorna i kraftig välgödslad blomjord. Den typ av blomjord jag tycker är bäst kommer från Emmaljunga och heter Exclusiv. Bra jord rätt gjord! Denna jord används av professionella odlare och hobbyodlare med högt ställda krav på kvalitet.

Många handlare, stormarknader och bensinstationer brukar ha billig jord fram på vårkanten, typ 4 säckar för 100 kronor. Glöm bort dessa erbjudanden! Har du lagt ner en massa tid och energi på att få fram bra och kraftiga plantor skall du inte snåla på det som nästan är allra mest viktigt, en bra blomjord. Toppa plantorna så de blir kraftiga!
Innan plantorna flyttas ut i växthuset planteras de om i 8 cm krukor från pluggbräten. Jag använder plastkrukor, s k fyrkantslådor.
När du sår dina  fröer skall du använda så/planteringsjord, inget annat! Använd gärna
pluggbräten till att börja med, många plantor på en liten yta
Jord rätt gjord....