Mitt Växthus

Mitt växthus är ett mindre standardväxthus från Willab Garden.
Innan jag började odla pelargoner odlade jag tomater, gurka, paprika och olika sorters chili.

De chilisorter jag normalt odlar fram är Cayenne Long Slim, Chiluacle Negro, Caribbean Red Habanero, Hot Lemon, Jalapeno och Piment d'Espelette. Det är en fröjd att använda dessa olika Chilis i matlagningen, det ger en härlig piff.

Jag sår mina chilifröer samtidigt som jag sår pelargonfröerna och sköter chilisådden på samma sätt som pelargonerna.

All odling sker i kärl eller direkt i jordsäck. Jag har gjutit cement på golvet för att undvika ogräs och för att kunna hålla hyfsat rent.

I cementgolvet finns elektriska värmeslingor, köpta begagnade för en billig slant.

Tyvärr finns endast en ventilationslucka med automatik på ett sådant här växthus. Med tanke på luftomsättningen under varma sommardagar borde det finnas minst två ventilationsluckor med automatik.

Underbevattningsbrickor är ett otroligt bra hjälpmedel när man drar upp plantor.

Kapillärmattor eller självbevattningsmatta är mycket praktiskt. De har en perforerad täckplast som hindrar algväxt på ovansidan. Krukorna placeras på plasten. Plantorna suger då upp vattnet som tränger upp genom botten på plastkrukorna.

Ett problem som dök upp en tidig vår var att vissa av mina pelargonplantor fick vita blad strax efter att jag hade placerat ut dem i växthuset.

Precis som oss människor, är plantorna ömtåliga och känsliga för stark solstrålning tidigt på våren, därför är det av största vikt att skydda plantorna mot för stark solstrålning.

Juteväv som kan köpas på de flesta garden-center är att föredra framför kalkpasta. I mitt fall satte jag endast upp juteväv på växthusets södra långsida. (kalkpastan är besvärlig att avlägsna)

Juteväven monterade jag på insidan med hjälp av ett antal bambupinnar så att jag med enkelhet kunde justera dem i höjdled, som en enkel rullgardin.

Bilder och text, copyright (C) Roy Paulsson  info@pelargoner.com  om inget annat anges