Bilder och text, copyright (C) Roy Paulsson  info@pelargoner.com om inget annat anges


Mitt (lilla) växthus

Mitt växthus är ett mindre standardväxthus.
Innan jag började odla Pelargoner odlade jag tomater, gurka, paprika och chili.

De chilisorter jag normalt odlar fram är Cayenne Long Slim, Chiluacle Negro, Caribbean Red Habanero, Hot Lemon, Jalapeno och Piment d'Espelette. Det är en fröjd att använda dessa olika chilis i matlagningen, det ger en härlig piff.

Jag sår mina chilifröer samtidigt som jag sår mina pelargonfröer och sköter chilisådden på samma sätt som Pelargonerna.

All odling i växthuset sker i kärl eller direkt i jordsäck. Jag har gjutit cement på golvet för att undvika ogräs och för att kunna hålla hyfsat rent.

I cementgolvet finns elektriska värmeslingor, köpta begagnade för en billig slant men dessa har jag aldrig använt. (p g a höga elkostnader)

Tyvärr finns det endast en ventilationslucka med automatik på ett sådant här växthus. Med tanke på den dåliga luftomsättningen under varma sommardagar borde det finnas minst två luckor med automatik.

Underbevattningsbrickor är ett otroligt brahjälpmedel när man drar upp plantor.

Kapillärmattor eller självbevattningsmatta är mycket praktiskt. De har en perforerad täckplast som hindrar algtillväxt på ovansidan. Krukorna placeras på plasten. Plantorna suger då upp vattnet som tränger upp genom botten på krukorna.

Ett problem som dök upp en tidig vår var att vissa av mina pelargonplantor fick vita blad strax efter att jag hade placerat dem i växthuset/uterummet.

Precis som med oss människor är plantorna ömtåliga och känsliga för stark solstrålning tidigt på våren, därför är det av största vikt att skydda plantorna mot för stark solstrålning.

Jag skuggade mina plantor med juteväv som oftast kan köpas på de flesta garden-centers, jag föredrar detta istället för kalkpasta. I mitt fall satte jag endast upp juteväv på växthusets södra långsida. Kalkpastan  är besvärlig att avlägsna, juteväven kan jag hissa upp och ner precis som rullgardiner på växthusets insida. Jag monterade juteväven med hjälp av bambupinnar.
Litet standardväxthus, tyvärr bara en ventilationslucka. Lägg märke till juteväven på insidan - bra skuggning!
Underbevattningsbricka med kapillärmatta.
 
Plantorna är känsliga för stark solstrålning tidigt på våren, därför är viktigt att skydda dem mot för stark solstrålning.