Problem som kan uppstå med Pelargoner


Din Pelargon blommar inte eller blommar dåligt
Ett vanligt problem kan vara att din Pelargon fått för lite ljus eller att plantan står i en allt för stor kruka. Detta gynnar oftast en riklig bladbildning. Plantera om din planta i en mindre kruka. Var uppmärksam på din gödning så den inte innehåller för mycket kväve, detta bidrar också till en riklig bladtillväxt och ofta ensämre blomning


Ohyra - rotlöss
Om din planta fått bladlöss eller vita flygare, använd en blandning av såpa och vatten. Ett bra sätt att undvika ohyra är att alltid diska begagnade krukor innan användning.


Gula fläckar på bladen
Gula fläckar på Pelargonbladen är ett tydligt tecken på pelargonrost. Plocka bort angripna blad. Är angreppet av pelargonrost stort - kasta plantan så den inte smittar andra plantor.


Din Pelargon vissnar
Detta kan bero på att du använt dålig eller infekterad jord. Din planta kan då  fått s k vissnesjuka. I början uppträder detta först genom att ett fåtal blad eller knoppar vissnar och till slut vissnar hela plantan.


Jordmögel
Har man för hög luftfuktighet kan man drabbas av jordmögel. Jag skrev i kapitlet om växthus att mindre sådana ofta har en mycket bristfällig ventilation. Vädra ordentligt för att undvika för hög luftfuktighet! Ett gammalt beprövat "recept" är att pudra jorden med kanel. Detta kan också motverka tillväxt av svamp, virus och bakterier.


Vita blad efter utplantering
Precis som vi människor, är plantorna ömtåliga och känsliga för stark solstrålning, speciellt om du sätter ut dina plantor i ett växthus tidigt på våren.
Skydda dina plantor mot för stark solexponering. Ett bra skydd mot detta är skuggning med hjälp av t e x vanlig juteväv som kan köpas på de flesta garden-center för en relativt billig peng.

Andra problem med dina Pelargoner?
Har Du andra problem med dina Pelargoner, hör då av dig så försöker vi lösa detta tillsammans
Bilder och text, copyright (C) Roy Paulsson  info@pelargoner.com om inget annat anges